Danıştay’dan ihalenin iptaline onay
GÜNDEMTabiat Parkı statüsündeki ender bir doğa parçası olan Tekirova Mehmet Ali Bükü’nün, (Kleopatra Koyu) rant uğruna yapılaşma kararı yargı tarafından kesin olarak iptal edildi.
Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova turizm bölgesinde bulunan Kleopatra Koyu, 30 Mayıs 2018 tarihinde yapılan ihale ile 3 firmanın ortaklığında bulunan bir şirkete 29 yıllığına kiraya verildi. İhalenin iptali için Antalya Barosu, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Tekirova sakinleri tarafından açılan davada verilen iptale yönelik mahkeme kararları, Danıştay tarafından onaylandı. Karara dair açıklamada bulunan Mimarlar Odası Antalya Şubesi, tabiat parkı statüsündeki Tekirova Kleopatra Koyu'nun rant uğruna yapılaşma kararının yargı tarafından kesin olarak iptal edildiğini belirtti. Yapılan açıklamada, kazananın halk ve alanda yaşayan canlılar olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Halen yargı süreci devam eden ve davaya bakan mahkeme tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verilen, Milli Park sınırları içerisinde 1'inci Derece Arkeolojik ve Doğal Sit olan Antalya Phaselis Antik Kentinde yapılaşma kararının iptaline karar verilmesi, halkımız ve alanda yaşayan canlılar adına beklentimizdir” denildi.
NE OLMUŞTU?
Kleopatra Koyu’nun 30 Mayıs 2018 tarihinde yapılan ihale ile 3 firmanın ortaklığında bulunan bir şirkete Yıllık 550 bin TL kira bedeli ile verilmesine yönelik açılan davada, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planları olmadan 6 Nisan 2018 tarihinde onaylanan 'Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı' ile yapılaşma içeren ihalenin iptali istendi. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın yapılaşmayı onaylama yetkisinin bulunmadığı ifade edilen dava dilekçesinde, yürütmesinin durdurulması ve yargılama sonunda da iptal edilmesi talep edildi. Nisan ayında yürütmeyi durdurma kararı veren mahkemede, koyda 100-300 metrekarelik villalar yapılarak, belirli kısmının kullanıma açıldığı ve halka kapatıldığı belirtildi. Bilirkişi raporunun ardından 2019'un Haziran ayında ise ihalenin iptaline hükmedilmiş ancak davalılar iptal kararının kaldırılması için kararı istinaf mahkemesi Konya Bölge İdare Mahkemesi'ne taşıdı. Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdari Dava Dairesi, kararın iptale yönelik kısmının hukuka ve usule uygun olduğu, istinaf gerekçesinde ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek başvurunun reddine karar verdi. Davalı Tarım ve Orman Bakanlığı ile müdahiller, istinaf mahkemesi kararının bozulması için bu kez Danıştay'a temyiz başvurusunda bulundu. Danıştay 6'ncı Dairesi, temyiz isteminin reddine ve Konya Bölge İdare Mahkemesi 2'nci İdari Dava Dairesi'nin kararının onanmasına kesin olarak hükmetti.
İlginizi Çekebilir