'Coğrafi işareti ciddiye almalıyız'
EKONOMİCoğrafi İşaretin önemini anlatan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, başarı için Coğrafi İşaret Enstitüsü’nün kurulmasını, Yönetişim ve Denetim sorunlarının çözümünü istedi
Akdeniz Üniversitesi emekli öğretim üyesi ve Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Araştırma Derneği (YÜCİDER) Başkanı Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, coğrafi işaretin bir ülkenin kalkınmasının da işareti olduğunu belirterek, ‘’ Başarmak için öncelikle Coğrafi işaretler Enstitüsü’nün kurulması gerekmektedir’’ dedi. Tekelioğlu, ‘’gıda ihracatımızın arttırılması için coğrafi işareti ciddiye almamız, yönetişim ve denetim unsurlarını çözmemiz şart’’ diye konuştu.
Gazeteci-Yazar Erdoğan Kahya Başkanlığındaki Dostlar Platformu’nun konuğu olan Prof. Dr. yavuz Tekelioğlu, 30 yıldır mücadele verdiği Coğrafi işaretin önemini şöyle dile getirdi:
‘’Türkiye’de yöresel ürünlerimizi koruyabilmek için ideal bir Coğrafi İşaretler sisteminin kurulabilmesi, yöresel ürünlere değer kazandırılarak sürdürülebilir kırsal kalkınmanın desteklenmesi ve kültürel ve biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda çaba harcamak herkesin görevidir’’
Fetö’cüler merkez kapattı
Türkiye ve Antalya’nın Akdeniz kimliği gözetilerek 1995 Barcelona zirvesi sonrası Akdeniz Üniversitesi bünyesinde 1997’de “Akdeniz Ülkeleri Ekonomik Araştırmalar Merkezi”ni kurduklarını anlatan Prof. Tekelioğlu, ‘’Bu merkezimizle Coğrafi işaretler çalışmaları da başlamış, yine bu tarihten itibaren Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretlerle ilgili araştırmalarımızı Akdeniz ülkeleri ve Fransa Montpellier Akdeniz Tarım Enstitüsü ile birlikte projeler hazırlamaya ve yürütmeye başladık. Ancak bu güzel kurum Fettullahçılar tarafından daha sonra kapatıldı. Bu nedenle Türkiye’nin Coğrafi İşaretler Enstitüsünü süratle kurmalıdır. Özellikle tarım ürünleri ihracatının artırılması için bu şarttır’’ dedi.
Kapanmanın ardından 15 yıllık emeklerinin yok olmaması için 2912 yılında dernekleşerek Yöresel Ürünler ve Coğrafi İşaretler Türkiye Araştırma Ağını (YUciTA) kurduklarını hatırlayan Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu, ‘’Bizi Avrupa Birliği tanıyor, ama araştırmalar yapmak için kasamızda kuruşumuz yok. Buna rağmen YUciTA’yı anlatan ilk Yayınımız olan YÜCÜDERGİ’yi 465 sayfa olarak yayınladık. İkincisi için kamuoyundan destek bekliyoruz’’ dedi.
Türkiye’yi karış karış dolaşıyor
Coğrafi işaret sisteminin yaygınlaşması için karış karış Türkiye’yi dolaşan Tekelioğlu, şöyle devam etti:
‘’Dünya Ticaret Örgütü’nde bugün 10 bin tescilli ürün var. Bunun üçte biri AB ülkelerinde. Toplam 100 milyar Euro ciroları var. Tüketici ürünün üzerinde Coğrafi işareti görünce güveniyor ve ürüne yöneliyor. Arz-talep dengesinde de ürünlerin değeri artıyor. Bir örmek vermek gerekirse; Rokfor peyniri 539 kişinin yaşadığı bir köyün adı. Bu köy peyniri ile tüm dünyada tanınıyor. Rokfor peyniri köydeki mağaralarda yapılıyor. 13. Asırdan beri Rokfor üretiliyor. Yıllık üretimi 330 milyon Euro. AB’de ortak tarım politikası tamamen Coğrafi İşaret üzerine odaklanmıştır. AB ülkelerinde 3837 gıda ağırlıklı ürünü var’’
Kadınlarımız çok güzel işler yapıyor
Son yıllarda ortaya çıkan Kadın Kooperatifleri aracılığı ile yöresel ürünlerin önem kazandığına dikkat çeken Prof. Tekelioğlu, ‘’Kadınlarımız çok güzel işler yapıyor. Bu nedenle Coğtafi İşaretin geleceğine umutla bakıyorum. Bakın yakında bu ürünler arasında tescil edilebilecek neler çıkacak?’’ dedi.
Neden ihraç edemiyoruz?
Türkiye’nin dört bir yanında her şeyi ürettiğimizi dile getiren Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu; ‘’Ancak coğrafi işaretimiz yok, bu nedenle ihraç edemiyoruz. Ama bizim ürünlerimizi tescil ettiren Yunanistan Avrupa pazarında’’ dedi. Türkiye’nin son yıllardaki çalışmalarla 750’si Tarım ve Gıda sektöründe olmak üzere 942 tescili olduğunu belirten Tekelioğlu, ‘’Maalesef başvuru üreticiler tarafından yapılmıyor. Kamu kurumları tarafından yapılıyoır. Ancak bu kurumların sonrasında bir desteği ve denetimi yok. İşareti aldık bitti. ATSO Antalya Piyazı’na işaret aldı. Piyaz satan lokantalara işaretin tabelasını veriyor. ATSO’nun ayrıca bu firmalara Lokantacılar odası ile birlikte yardımcı olmalı, gelişimlerini sağlamalı, en önemlisi de denetlemeli’’ şeklinde konuştu.
Antalya’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri
Finike Portakalı- Antalya Piyazı- Korkuteli Karyağdı Armudu- Alanya Yeni Dünyası- Antalya Tavşan Yüreği Zeytini- Alanya Avakadosu- Alanya Gülüklü Çorbası- Manavgat Altın Susamı- Antalya Kabak Tatlısı- Antalya Serpme Böreği- Antalya Bergamut Kabuğu Reçeli- Antalya Turunç kabuğu Reçeli- Antalya Serpme Böreği- Döşemealtı halısı
Beklemedeki Ürünler
Alanya Keçiboynuzu- Alanya Muzu- Alanya İpek Kozası
İlginizi Çekebilir