© Adalya Medya 2021

Çandır’dan enflasyon reçetesi

Meclis toplantısında konuşan ATB Başkanı Ali Çandır, “Tarım ve gıda enflasyonunu düşürmenin temel yolunun başta girdi maliyetleri olmak üzere işçilik, faiz, kira ve benzeri maliyet unsurlarını dünya ortalamasına getirmektir’’ dedi

Antalya Ticaret Borsası Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı Antalya Ticaret Borası binasında bulunan meclis salonunda yapıldı. Meclis toplantısına ATB başkanı Ali Çandır, Yönetim kurulu üyeleri, meclis üyeleri ve çok sayıda basın mensubu katıldı.

Toplantıda konuşan Başkan Çandır: ‘‘Kentimiz genelinde dolu, yağmur, sel ve hortum gibi iklim olayları meydana geldi. Bu olaylar genel hayatımızın yanı sıra üretimimizi de ciddi düzeyde etkilemektedir. Son bir ay içerisinde üreticilerimiz ciddi zarar gördü, örtüaltı alanlarımızda ve ekili tarlalarımızda önemli hasarlar meydana geldi ve ürün kayıpları yaşandı. Öncelikle üreticilerimize ve hemşerilerimize tekrar geçmiş olsun dileklerimizi iletiyorum. Yaşadıklarımız sonrası her ne kadar ürün arz güvenliği sekteye uğramasa da farklı zamanlarda yaşadığımız afetlerde, toplam 26 mahallemizdeki 400 civarında üreticimiz ve 1200 dönüm civarında bir alanımız zarar gördü. Üreticilerimizin zararlarının telafi edilmesini diliyorum’’ diye konuştu.

Yerel seçimler hakkında düşüncelerini ifade eden Ali Çandır:‘‘31 Mart'ta yapılacak yerel seçime 11 gün kaldı. Tüm adaylara başarılar diliyorum. Halkın, karar alma aşamalarında varlığını ve etkisini göstermek için seçimler, demokrasinin vazgeçilmez bir parçasıdır. Yerel seçimlerde kentin gelecek 5 yılını belirleyecek yönetimleri seçmek üzere, herkesi oy kullanmaya davet ediyorum. 1 Nisan sabahından itibaren de seçim atmosferinin bitmesini, kim seçilirse seçilsin, kimseyi dışlamadan, kentimiz için birlik ve beraberlik içinde çalışmasını diliyorum’’ ifadelerini kullandı.

Turunçgillerde hastalık var

Ali Çandır: ‘‘ Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde görülen ve özellikle turunçgilleri etkileyen yeşillenme hastalığının Türkiye'ye yayılmasını önlemek amacıyla alınması gereken önlemleri, Tarım Konseyi üyeleri ve uzmanların katılımıyla geçtiğimiz ay Borsamızda düzenlediğimiz toplantıda ele alındık. Toplantıda, hastalığın ülkeye sıçraması durumunda alınacak tedbirlerin yanı sıra Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden gelen araçların dezenfekte edilmesi ve Ercan Havalimanı'nda vektörlerin kontrolü gibi önlemler üzerinde duruldu. Tarım ve Orman Bakanlığı'nın da konuya hassasiyetle yaklaştığını, hastalığın ülkeye girmemesi ve yayılmaması için titizlikle çalıştığını biliyorum. Turunçgil üretimi gerçekleştiren üreticilerimize ve ticaret erbabımıza dikkatli olmalarını tavsiye ediyorum’’ dedi.

Eleman sıkıntısı can yakıyor

‘Tarımda ve diğer birçok sektörde eleman sıkıntısı, had safhaya ulaşmış durumda’ diyen Başkan Ali Çandır: ‘Hangi sektörden işverenle konuşsak, eleman ihtiyacından bahsediyor. Tarımda da maalesef vasıflı ve vasıfsız iş gücüne ulaşmada, ciddi sıkıntılar var. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Ali Karagöz’ü ziyaret ederek, meslek liseleriyle ilgili görüş alışverişinde bulundum. Sektörümüzün, mesleki eğitim sisteminden beklentilerini ve meslek liselerinin tarıma nasıl istihdam sağlayacağı konusunda görüş ve önerilerimizi aktardım. Özetle, tarım meslek liselerinin sektörle işbirliği içerisinde, ihtiyaca yönelik daha işlevsel hale getirilmesi ve mezun olan öğrencileri sektöre kazandıracak bir modeli uygulamaya geçirmek için önerimizi genel müdürümüzle paylaştım’’ diye konuştu.

Yeni yıl istenilen seviyede başlamadı

‘Ekonomiyle ve iş hayatıyla ilgili yılın ilk çeyrek gerçekleşmeleri, genel olarak beklentilerimiz dahilinde oldu’ diyen Başkan Çandır: ‘Yani 2024 yılı başlangıcımız, nispi olarak yavaşladı. Bunu özellikle yılın ikinci yarısında beklenen ekonomik sıkılaşma ve soğuma dönemine bir hazırlık olarak değerlendiriyoruz. Nitekim, ihracattaki genel yavaşlamanın bize ait ve dışsal sebeplerini, uzun bir süredir kamuoyu paylaşıyoruz. 2023 yılında ülkemiz genelinde toplam ihracat %-2 azalırken, kentimiz ihracatı ise %9 artmıştı. Aynı dönemde tarım ihracatında, ülke genelindeki %2.8’lik artışa karşılık, kentimiz tarım ihracatı %18.3 arttı. 2023 İhracat miktarlarındaki artışta da, ülkemiz genelinin üzerinde bir artış yaşadık’’ dedi.

Antalya ortalama altında kaldı

Ticari rakamalr ile alakalı düşüncelerini ifade eden Başkan Ali Çandır: ‘‘2024 yılının ilk iki ayındaki gerçekleşmelerde bu ortalama üstü ihracatı gerçekleştiremedik. Toplam ihracatta ülke genelindeki %7.1 artışa karşılık, Antalya’nın ihracatı %3.6 arttı. Tarım ihracatında ise kentimiz, uzun bir süredir yaşamadığı daralma yaşadı. İki aylık dönemde, ülkemiz genelindeki %15’i aşan artışa karşılık, Antalya tarım ihracatı %-1.5 azaldı. Üstelik bu azalışa rağmen ihraç ettiğimiz tarım ürünleri miktarı %6’dan fazla artış gösterdi. Birim ihracat fiyatlarında ise düşüş oldu, yani daha fazla ihraç ettik, daha az kazandık. Diğer taraftan tarım ve gıda ürünlerindeki fiyat endeksleri, ülkemizde ve dünyada uzun bir süredir tersine ilerlemektedir. Örneğin Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, dünyada gıda fiyatları son 25 aydır sürekli düşerken, bizde tam tersi bir eğilim söz konusudur. Şubat ayı yıllık verilerine bakıldığında, FAO gıda fiyatları endeksi yıllık %-10.1 düşerken, bizde bu endeks %72.2 arttı. Dünya genelinde gıda fiyatlarının düşmesine rağmen, ülkemizde neden yükseldiği sorusu, üzerinde dikkatle düşünmemiz gereken bir durumdur’’ diyerek, dünyadaki fiyatlar ile Türkiye’dekilerin ters yönde hareket ettiğini ifade etti.

Dünya ortalamasına getirilmeli

Enflasyonun can yaktığını ve bunun çözümünün artık bulunması gerektiğini söyleyen Ali Çandır: ‘‘Tarım ve gıda enflasyonunu düşürmenin temel yolu, başta girdi maliyetleri olmak üzere işçilik, faiz, kira ve benzeri maliyet unsurlarını dünya ortalamasına getirmektir. Ancak, bilinmelidir ki tarım ve gıda enflasyonunu tek başına düşürmek, tüketici enflasyonunu kalıcı ve sürdürülebilir şekilde azaltmak için yeterli değildir. Çünkü, bizim tüketici enflasyonumuzdaki yangın yeri çekirdek enflasyonlardır. Kamunun kontrolünde olmayan ve mevsime bağlı olmayan ürünlerdeki enflasyon olan çekirdek enflasyonlara baktığımızda %65 ile %73 arasında değişen oranlar görmekteyiz. Bu enflasyonlar düşürülmesi en zor ve en yavaş olanlardır. Tarım ve gıda enflasyonlarındaki yüksekliğin önemli bir kaynağı da çekirdek enflasyonlardaki aşırı yüksekliktir. Sonuç olarak, enflasyonu genel olarak düşürmenin asıl yolu çekirdek enflasyonlara odaklanmaktan geçmektedir’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

 

Kaynak: antalyahurses.com

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER