© Adalya Medya 2021

Budak’tan Scooter sorusu

Güvenlik önlemi olmadan karayoluna çıkan e-scooter kullanıcılarının trafik güvenliğini tehlikeye attığını dile getiren CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, son yıllarda şehir içi ulaşımda sıklıkla kullanılmaya başlanan e-scooter kullanımına yönelik sorunları TBMM gündemine taşıdı.  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığına bir soru önergesi veren Budak, “E-scooterler ile ilgili düzenlemeler yetersiz. Var olan düzenlemeler kazalara davetiye çıkarıyor. Neredeyse her gün e-scooterlerin karıştığı kazalarla ilgili haberler basına yansıyor. Bu kazaların çoğu ciddi yaralanmalara yol açıyor. Ölümlü kazalar her geçen gün artıyor. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri aylar önce Sanayi Komisyonunda düzenleme yapılacağını söylediler. Onların da elleri, kolları bağlı, çünkü e-scooter sektörü eşe, dosta emanet” dedi.

Güvenlik önlemi olmadan karayoluna çıkan e-scooter kullanıcılarının trafik güvenliğini tehlikeye attığını dile getiren Budak, şöyle konuştu:

“ÖLÜMLÜ KAZALAR HIZLA ARTIYOR”

“Mevcut düzenlemede, bu araçlar bisiklet yolu varsa bisiklet yolunda yoksa 50 km hız limitinin altında olan karayollarında kullanılmak zorunda. Araç kullanımı için herhangi bir yetkinlik belgesi ve ehliyet gerekmiyor. Kask, dizlik, gözlük vs. gibi herhangi bir koruyucu tertibat kullanma zorunluluğu da yok. Yaralanmalarda kırıkların yanı sıra kafa travması geçiren, gözünü kaybeden kullanıcılar da var. Basına yansıyan haberlere göre e-scooter kullanıcıların karıştığı, ölümlü kazalar hızla artıyor” diye konuştu.

“E-SCOOTERLAR KAYIT ALTINA ALINMALI”

İşletmeci şirketlerin iktidarla doğrudan temaslarına dikkat çeken Budak şunları belirtti:

“Şu anda paylaşımlı elektrikli scooter işletmeciliğinde, sektörün önde gelen markaların sahiplerinden bir tanesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeğeni, bir diğeri AKP’li vekilin damadı. Sektör, iktidar tarafından eşe, dosta emanet edilmiş görünüyor. Bu ilişki ağında işletmeci şirketleri yükümlülük altına sokacak düzenlemeler yapılması mümkün değil. İşletmeci şirketlere ait araçlar, kaldırımlara ve yaya yollarına gelişi güzel bırakılıyor. Kaldırımda yürürken her an bu araçlardan biriyle çarpışma tehlikesi var. Yaya yolları istila edilmiş durumda. E-scooter alanında işletmecilik yapan şirketlerin denetim altına alınması gerekiyor. E-scooterlere plaka takılması ve kural ihlallerini tespit edecek sistemsel altyapının acil olarak kurulması gerekiyor.”

YANIT BEKLEYEN SORULAR

Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:

‘‘Türkiye’de e-scooter işletmeciliği yapan kaç şirket bulunmaktadır? E-scooterlerın karıştığı ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının sayısı kaçtır? Yıllara göre dağılımı nasıldır? Kazaların kaçında e-scooter kullanıcıları kusurludur? E-scooterlerin karıştığı kazaların sebepleri nelerdir? Kazaların sebeplerine yönelik ne tür önlemler alınmaktadır? Elektrikli Scooter Yönetmeliği’ne aykırı davrandığı için kaç kişiye ceza kesilmiştir? Cezalar hangi kural ihlallerinden kaynaklanmaktadır? E-scooter işletmeciliği yapan şirketlere bugüne kadar kaç ceza kesilmiştir? Cezaların mahiyeti nedir? Karayollarında ve şehir içinde e-scooter, bisiklet vb. araçlar için özel alanların arttırılması konusunda ne tür çalışmalar yapılmaktadır? İlerleyen yıllarda daha da yaygınlaşması beklenen e-scooterlere yönelik trafik güvenliğini sağlayacak ne tür çalışmalar yapılmaktadır?”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER