Bilinçli Neslin Kariyer Tasarımı
EKONOMİAkdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER) nisan ayı aylık olağan kahvaltılı toplantısında dernek üyesi eğitim uzmanı Ayşe Kiremitçi’den Bilinçli Neslin Kariyer Tasarımı konusunu dinledi.
Su Hotel’de düzenlenen toplantının açılışında Yönetim Kurulu Üyesi Bahriye Akıllı, Ayşe Kiremitçi’nin özgeçmişini okudu. Toplantının açılış konuşmasını yapan AGİDER Başkanı Mimar G.Gökçen Atmaca, toplantıda dernek üyesi Ayşe Kiremitçi’nin eğitim alanında değerli bilgi paylaşımlarında bulunacağını söyledi.
Eğitimin; bireyin sadece akademik yönünü değil, ahlaki, sosyal ve kültürel gelişimini de şekillendiren en temel unsur olduğunu söyleyen Başkan Atmaca, “Toplumların kalkınması, refah düzeyinin artması ve sürdürülebilir bir gelecek için en etkili yol, nitelikli ve erişilebilir bir eğitim sistemidir. Bu noktada bazı veriler paylaşmak istiyorum; Türkiye’de 2024 yılı itibarıyla yaklaşık 19 milyon öğrenci örgün öğretimde yer almakta. Bu sayı, ülke nüfusunun dörtte birine karşılık gelmektedir. 1,2 milyon öğretmen, hergün milyonlarca öğrenci ile buluşarak bu büyük yapının temel taşı olmayı sürdürmekte. OECD ortalamasına göre bir öğretmene düşen öğrenci sayısı 15 iken, ülkemizde bu oran bazı bölgelerde 25 in üzerinde” dedi.
FIRSAT EŞİTLİĞİ EN ÖNEMLİ SORUN
Eğitime erişim artarken, eğitimde fırsat eşitliği hâlâ önemli bir sorun olarak karşımıza çıktığını söyleyen Başkan Atmaca, “Ülke olarak içinde bulunduğumuz ekonomik kriz şartlarında, eğitimde eşitsizlik konusu eğitime erişim noktasında da kendini göstermektedir. Kriz ortamı, son zamanlarda yaşadığımız farklı gündem maddeleri ile maalesef derinleşmiş bulunmaktadır. Toplum olarak dayanışmaya, hoşgörüye ve bir arada olmaya herzamankinden fazla ihtiyacımız var.Kutuplaşmanın derinleşmediği, sorunların daha demokratik şartlarda çözüme ulaştığı bir süreç diliyorum” diye konuştu.
Açılıştan sonra AGİDER’e yeni katılan Perili Dişler Kliniği kurucusu Çocuk Diş Doktoru Şükran Çiğdem Şekerci’nin üyelik rozetini Onursal Başkan Taliha Salman taktı.
FIRSATLARLA KORKULAR ARASINDA YOLCULUK
Daha sonra kürsüye gelen Ayşe Kiremitçi, Bilinçli Neslin Kariyer Tasarımı konulu sunumu gerçekleştirdi. Kuşakların gelişimi, tüketim ve yaşam alışkanlıklarını anlatan Kiremitçi, günümüzde Alfa kuşağı ile karşı karşıya olduğumuzu belirterek, “İstediğini koparmaya çalışan dominant bir kuşak. 2025 yılı itibariyle doğanlar artık Beta kuşağı” dedi. Kariyeri, fırsatlarla korkular arasındaki bir yolculuk olarak tanımlayan Ayşe Kiremitçi, “Kariyer tasarımı bu yolculuğu haritalandırmaktır. Çocuklukta hayal edilen mesleklerle bugün yapılan meslekler arasında farklılık vardır. Hayat bir döngünün içinde başlıyor. Kendini tanıyan, ne istediğini bilen, seçeneklerini ve seçimlerini belirleyebilen kişi hedefini belirledikten sonra bu hedefe ulaştıracak adımları planlıyor. Farkındalığını kazanan kişi harekete geçiyor. Kariyer yolculuğunda; potansiyel, performans, parazit olarak 3P’ye dikkat etmeliyiz. Performans göstermediğimiz hiçbir alanda başarı beklemiyoruz. En çok kaliteli hayat geçirdiğiniz yerde en çok performans gösteriyoruz. Parazit sabotajçılar yakın çevremizden ve olaylardan da gelebilir” diye konuştu.
BİLİNÇLİ KADININ ROLÜ
Ayşe Kiremitçi, sunumunun ikinci bölümünde kariyer tasarımında bilinçli kadının rolüne değindi. Nesilleri kadınların yetiştirdiğini vurgulayan Kiremitçi, “21. yüzyılda bilinçli kadınların gençleri yetiştirirken üzerlerine düşen bazı sorumlulukları var. Bizler hepimiz birer rehber ve lideriz. Çevremizdeki kişilere ve çocuklarımıza rehberlik ve mentörlük yapıyoruz. 21. yüzyıl yetkinlikleri; kendini tanımak, hedeflerini belirlemek, akademik eğitimi önemsemek, etik değerlere saygıdır. Bireyselleşmeye çok fazla maruz kaldık. Yeni dünyada bireysel değil, kolektif bilinç değer kazanıyor. Öğrenme becerileri, eleştirel düşünme, yaratıcılık ve iletişimdir. Okuma yazma becerileri ise bilgi okur yazarlığı, medya okur yazarlığı, teknoloji okur yazarlığı” şeklinde konuştu.
DİPLOMANIN ÖMRÜ 5 YIL
World Ekonomik Forum Raporu’na göre 2030 yılında bugün bilinen mesleklerin 92 milyon iş grubunun ortadan kalkmasının beklendiğini söyleyen Kiremitçi, bugün yapılan işlerin bir otomasyon veya yapay zeka tarafından yapılacağını ve 170 milyon yeni iş kolu üretileceğini belirtti. Günümüzde üniversite okumanın artık bir kriter olmadığını vurgulayan Ayşe Kiremitçi, “Üniversite diplomasının ömrü 5 yıl. Bizim çocuklarımız 5 yılda bir iş değiştirecek. Bu bir başarısızlık değil başarı hikayesi olacak” ifadelerinde bulundu. Ayşe Kiremitçi’ye sunumundan dolayı Başkan G.Gökçen Atmaca bir hediye takdim etti. Toplantı dernek üyelerinin konuşmaları ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
İlginizi Çekebilir