Bıçak kemiğe dayandı
GÜNDEMTES-İŞ Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser, Mutlu bir azınlık dışında halkın geçim sıkıntısı içinde olduğunu belirterek, “Bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüz binler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz” diye haykırdı.
Türkiye Enerji, Su, ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Antalya Şube Başkanı Abdullah Kayser, hayat pahalılığı, satın alma gücündeki gerileme, adaletsiz vergi sistemi, kamu iş yerinde ücret dengesizliği, işsizlik, güvencesiz çalıştırma ve kayıt dışı ve mülteci istihdamı gibi sorunlara dikkat çekmek için bugün Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) 19. Bölge Müdürlüğü önünde sendika üyeleriyle bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Açıklamanın ardından seslerini duyurmak için oturma eylemi gerçekleştiren TES-İŞ Antalya Şubesi üyeleri, açıklamanın devamını okumak için Devlet Su İşleri (DSİ) 19. Bölge Müdürlüğü önünde bir araya geldi. Mutlu bir azınlık dışında halkın geçim sıkıntısı içinde olduğunu söyleyen Başkan Abdullah Kayser, “Bıçak kemiğe dayandı. Bundan sonra sözümüzü meydanlarda yüz binler ile söyleyeceğiz. Ekonomik krizin bedelini işçiler olarak biz ödemeyeceğiz” diyerek haykırdı.
HER ŞEYE HER GÜN ZAM GELİYOR
Temel ihtiyaç ürünlerinde etiket fiyatlarının her gün değiştiğini söyleyen Başkan Abdullah Kayser, “Dün aldığımızı aynı fiyatla bugün alamaz olduk. Büyükşehirlerde ev kiraları ortalamada asgari ücretin üzerine çıktı. Okullar açıldı, eğitim masrafları altından kalkılamaz bir hale geldi. Analar, babalar ‘’Çocuğumuzu okula nasıl göndereceğiz ‘’ diyor. Elektriğe ve doğalgaza geçtiğimiz aylarda yüzde 38 zam geldi. Önümüz kış… İşçisi, emeklisi kışı nasıl geçireceğiz diye kara kara düşünüyor. Kişi başına düşen gelir artıyor ama işçinin ve emeklisinin geliri değil sefaleti artıyor” ifadelerini kullandı.
ÜLKEMİZDE GELİR ADALETİ BOZULDU
İşçilerin milli gelirden aldığı pay azalırken işverenlerin payı her geçen gün arttığına dikkat çeken Başkan Kayser, asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu, en düşük emekli maaşının asgari ücretten de düşük olduğu bir toplumda huzuru tesis etmek mümkün olmadığını savundu. Geçmiş yıllarda yaşanan ekonomik krizlere değinen Başkan Kayser, “Geçim şartları ağırlaştı. Ancak bu dönemde olduğu kadar yoksulluk görülmedi. İşçiler mağdur olmadı. Enflasyon kadar ücret zammı yoksulluğun sürmesidir. Kaldı ki açıklanan enflasyon yaşadığımızı gerçeğin çok uzağındadır. Bizi yansıtmıyor. Açıklanan resmi enflasyona göre belirlenen ücret zammı bizi daha da yoksullaştırıyor. Gerçek enflasyon oranları açıklanmazsa bu kayıp daha da artacaktır. Enflasyonun bir an önce gerçek seviyesinde açıklanması için gerekli adımlar atılmalıdır. İşçiler enflasyonun sebebi değildir. Enflasyonu düşürmek için fedakarlığı, kazancını ve servetini artıranlar yapmalıdır” dedi.
ÖNCE VERGİDE ADALET
Türkiye’de gelir adaletinin sağlanabilmesi için önce vergide adaletin sağlanması gerektiğini belirten Başkan Kayser, “Az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmalıdır. Bu ülkenin sağladığı kaynakları kullanarak servet elde edenler var. Ama işçinin ödediği kadar vergi vermiyorlar. İşçiler 12 ay çalışmakta ve fakat 2,5 aylığını vergi olarak ödemek zorunda kalmaktadır. Yaptıkları her harcamada KDV’si, ÖTV’si olmak üzere ödediği dolaylı vergi var. Vergi sisteminde acil olarak düzenleme yapılmalıdır. Gelir vergisi tarife basamakları ve oranları kabul edilebilir düzeyde güncellenmelidir. İşçi ücretlerinin üzerindeki vergi yükü azaltılmalıdır” şeklinde sözlerini sürdürdü.
GELİR VERGİSİ SABİTLENMELİ
Gelir vergisi tarifesi ilk basamağı, geçmiş yıllarda olduğu gibi, brüt askeri ücretin 12 katından az olmaması gerektiğini savunan Başkan Kayser, gelir vergisi oranı bütün işçiler için yüzde 15’de sabitlenmesi gerektiğini söyledi. İşçilere yapılan sosyal amaçlı ödemelerden vergi kesilmemesi gerektiğini sözlerine ekleyen Kayser, “Kamu kesimi toplu iş sözleşmelerinde yaşanan sıkıntıyı biliyorsunuz. 2023 yılında Çerçeve Anlaşma Protokolü kapsamında imzalanan toplu iş sözleşmelerinin yürürlük başlangıç tarihleri farklıdır. Enflasyonun yüksek olması sebebiyle, sözleşme başlangıç tarihleri arasındaki bir aylık zaman farkı bile ücret zammı açısından soruna yol açmıştır. Kamuda bir ücret dengesizliği ortaya çıkmıştır. Bu sorun işyerlerinde huzursuzluğa yol açmaktadır” dedi.
BOZULAN EKONOMİNİN BEDELİNİ BİZ ÖDEMEYECEĞİZ
Geçimini emeği ile sağlayan işçilerin emeklilik döneminde önemli bir güvencesi alacağı kıdem tazminatı olduğunu söyleyen Başkan Kayser, “TÜRK-İŞ olarak verdiğimiz mücadeleyle bu güne kadar kıdem tazminatına dokundurtmadık. Ancak kıdem tazminatı da zaman içinde eridi. Kıdem tazminatı tavanı uygulaması işçilerin mağduriyetini her geçen gün artırdı. Bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için kıdem tazminatı tavan miktarının brüt asgari ücretin 7,5 katı olması gerekmektedir” dedi.
İlginizi Çekebilir