Başkan Seyirpark'ı örnek gösterdi
SİYASETYerel yönetimlere yaptıkları yatırımlarda mutlaka yeşili gözetmeleri çağrısında bulunan MHP Milletvekili Abdurrrahman Başkan, buna örnek olarak da Korkuteli Belediyesi’nin Seyirpark Projesini gösterdi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan TBMM Genel Kurulunda 2022 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifi'nin 13'üncü maddesi üzerine konuştu. MHP’li Abdurrahman Başkan, toprak ve suya kutlu varlıklar nazarıyla bakan Türklerin tarihler ötesinden çevreciliğin örneklerini sergilediğini ifade ederek, yerel yönetimlere yaptıkları yatırımlarda mutlaka yeşili gözetmeleri çağrısında bulundu. Başkan buna örnek olarak da Korkuteli Belediyesi’nin Seyirpark Projesini gösterdi.
MHP’NİN YAPICI VÖE YOL GÖSTERİCİ MUHALEFET ANLAYIŞI
Bütçe maratonunda zaman zaman yorgunluktan kaynaklı gerilmeler olsa da Yüce Meclisin ihtişamını bozmadan bu güne geldiklerini ifade eden MHP’li Abdurrahman Başkan; “Bizler Genel Başkanımız Sn. Devlet Bahçeli Beyefendi’nin de vurguladığı üzere Milliyetçi Hareket Partisi olarak yapıcı ve yol gösterici muhalefetin örneklerini sunuyoruz” dedi.
Konuşmasında yerel yönetimlerin çevre politikalarına, iklim değişikliğiyle yaşanan gelişmelere dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, yaşanabilir ve sürdürülebilir bir çevre politikası, bugün için bizlere yarın için gelecek nesillere bırakılması gereken en önemli miras olacağını vurgulayarak şunları söyledi:
ÇEVRE SORUNLARI VE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ
“Genel Başkanımızın ifadesiyle ‘Bizim milliyetçilik anlayışımızda çevrecilik ana eksenlerden birisidir. Çevre demek insanlığın çehresi, medeni olmanın çağrısı demektir. Çevre demek aynı zamanda vatan demektir. Çevreye hürmet çağın şifrelerini çözmenin, huzurlu ve mutlu bir hayatın ilk şartıdır.” Bu anlayışla MHP olarak bizler bölünmüş ekolojik alanları birleştiren ekolojik köprüler, toprağın değil bitkinin sulanmasına yönelik kapalı ve basınçlı sistemlerin yaygınlaştırılması, yeraltı barajları, yağmur suyu hasadı ve iklim değişikliğine karşı alınacak önlemler konusunda, ekosistem değişimlerine karşı önlemler dâhil olmak üzere birçok alanda çözüm önerileri sunduk. Bu önerilerimizin birçoğu hayata geçirildi. Otoyollar üzerinde yapılan ekolojik geçitler sayesinde, doğal ortamın bölünmesini önlemeye yönelik güzel çalışmalar devam ediyor. Belli büyüklükteki yeni inşaat alanlarında yağmur suyu depolamasının zorunlu hale getirilmesi ülkemiz geleceği adına son derece önemli bir adım oldu.”
YEREL YÖNETİMLER YEŞİLİ GÖZETEREK YATIRIM PLANLAMALI
Yerel yönetimler tarafından yapılan yatırımlar mutlaka yeşili gözeterek planlanmasının gerektiğin vurgu yapan MHP’li Abdurrahman Başkan, buna en güzel örnek olarak Korkuteli Belediyesi tarafından 457 dönüm alan üzerine, sadece 102 günlük bir sürede hayata geçirilen Korkuteli Seyirpark Projesini örnek gösterdi.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ SORUNLARINI GÖZLERİMİZİ KAPATARAK AŞAMAYIZ
“İklim değişikliğinin bir günde gerçekleşmiş ve sürpriz bir durum olmadığını ve gelinen noktada, gözlerimizi kapatarak sorunları aşamayacağımız bir duruma gelmesine müsaade edemeyiz” diyen Abdurrahman Başkan, bu sorunların gelişmiş sanayi ülkelerinin toprağı, havayı ve suyu kirleten bir üretim çarkının eseri olsa da mağduriyeti bütün insanlığın birlikte yaşadığını bildirdi.
Konuşmasında yeşil mutabakat, yeşil ekonomi ve çevre dostu üretimin yol açacağı finansal maliyetlerin karşılanması ve bedelsiz teknoloji transferi konusunda gelişmiş ülkelerin sorumluluğu göz önünde tutulması gerektiğini ve bugüne kadar Türkiye’nin taraflar konferanslarında sergilediği tutum ve savunduğu tezleri doğru bulduğunu, ayrıca Paris Anlaşmasının öncelikle kirletici ülkeler tarafından uygulanmasını izlemek gerektiğini belirte MHP Atalya Milletvekili Abdurrahman Başkan sözlerine şöyle devam etti:
TOPRAK VE SU KUTLU VARLIKLAR
“Biz Türkler, insanı doğanın sahibi olarak değil bir parçası olarak görürüz. Toprak ve su, kutlu varlıklardır. Onların kirletilmesi değil korunması gerektiği bengütaşlardan beri kayıtlıdır.
Külteğin kitabesindeki ‘Üstte mavi gök, altta yağız yer yaratıldığında, ikisinin arasında insanoğlu yaratıldığı ifade edilmiştir’ dedikten sonra Tabiat, kendisi canlıdır ve hayatın kaynağıdır.
Türk milleti toprağın, suyun, bitkilerin ve hayvanların da ruhu olduğunu düşünür. Bu anlayışla, insan kâinatta var olan her şeyle uyum içerisinde yaşamalıdır. Bu yaklaşım, küresel ısınmayı ve kirlenen dünyanın nefes almasını sağlayacaktır.
ÇEVRE DE MUTLAKA BÜTÇELENDİRİLMELİ
Bu düşüncelerle, mali bütçenin yanı sıra çevremizin de muhakkak bütçelendirilmesi gerekmektedir.
Çevre bütçesinin giderler sütunu, geleceğimizin tahribi olarak görülmeli ve doğal dengenin yeniden kurulmasına uğraşılmalıdır.
Belediyelerin su yönetiminde kayıp kaçak miktarını asgariye indirmesi, kentsel ısı adalarının yeşil alanlarla dengelenmesi, yağmur hasadı, arıtma tesisleri ve altyapı tedbirlerinin alınması gibi uygulamalara odaklanması gereklidir.
Hükümet yetkililerinin ülke ölçeğinde su yönetim planları ve su kaynaklarımızın korunması ve geliştirilmesinde atacağı adımların hayati önem arz ettiğini tekrar ifade etmek fayda görüyorum;
Sözlerimi Peygamber Efendimizin ‘Yarın kıyametin kopacağını bilseniz bile, bugün elinizdeki fidanı dikin’ Hadis-i Şerif’iyle tamamlayıp 2022 yılı bütçesinin hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.”
İlginizi Çekebilir