© Adalya Medya 2021

Başkan: "İhracatta büyüme oranı yakaladık"

Pandemi döneminde artan ihracatın ülke ekonomisine olumlu etki yaptığına dikkat çeken MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Türkiye’nin bu etkiyle 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7’lik büyüme oranı yakaladığını vurguladı.

Milliyetçi Hareket Partisi Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Türkiye İhracatçılar Meclisi ile İhracatçı Birliklerinin Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin Tümü Üzerine Milliyetçi Hareket Partisi Grubu adına TBMM Genel Kurulu'na hitap etti.

Abdurrahman Başkan, Ülkelerin en önemli ekonomik kalkınma göstergelerinden birinin, dünya ticaretinden aldığı pay olduğunun altını çizdi. Son iki yıllık süreçte pandemi sebebiyle küresel bir kriz yaşandığını belirten Abdrurrahman Başkan, “Bu süreçte değişen dengeler sayesinde ülkemizin olağanüstü fırsatlar yakaladı ve küresel ticarette rolümüz arttı” dedi.

Artan ihracatın ülke ekonomisine olumlu etki yaptığına dikkat çeken Abdurrahman Başkan, Türkiye’nin bu etkiyle 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21,7’lik büyüme oranı yakaladığını vurguladı. Başkan, “Bu büyüme oranında ihracatın katkısı 10,8 puan olmuştur” dedi. Dünya üzerinde Türk ürünlerinin girmediği bir pazar kalmadığını söyleyen Abdurrahman Başkan, “Türk şirketlerini, dünyanın en ücra köşelerinde iş yaparken görmeniz mümkündür.” İfadelerini kullandı.


Abdurrahman Başkan, geçtiğimiz eylül ayında bir önceki yıla kıyasla yüzde 30’luk artış yakalandığını ve ilk kez 20 milyar dolarlık ihracaat eşiğinin geçildiğini hatırlattı. Başkan, ilk kez günlük 1,5 milyar dolarlık ihracatla rekor kırıldığını,  2019’da 180 milyar dolar olan ihracatımızın bu yılsonunda 210 milyar doların üzerine çıkması beklendiğini yeni hedefinse 300 milyar dolar olduğuna işaret etti. Bu verilerin, önemli ve mutluluk verici olduğunu kaydeden Abdurrahman Başkan, “Bu zor süreçte Türk ihracatçısı tarihî başarılara imza atmıştır. Bu başarı hepimizin başarısıdır. Türkiye’nin başarısıdır” Dedi.

“Bir ülkenin siyasi bağımsızlığı kadar ekonomik bağımsızlığı da o ülkenin geleceği açısından büyük önem arz eder.” İfadelerini kullanan Abdurrahman Başkan, muazzam Türk askeri gücünün yanına ekonomik alanda bir Türk mucizesini de, muhakkak eklemek zorunda olduğumuzu belirtti.

Abdurrahman Başkan, ihracatın niteliğinin artarken, niteliğinin de paralel biçimde artması gerektiğini kaydederek, “Dünya piyasasının ihtiyaçlarına göre ürün çeşitlendirmesine gitmek ve yüksek teknolojili, katma değerli, yenilikçi ürünlerin payının ihracatımızdaki payını arttırmanın önemi belirtti.

Başkan, ilk 1000 ihracatçının 50 ilden olduğunu, hedefinse, ihracatımızı ülke sathına yaymak, ihracat yapmayan tek bir şehrimiz kalmayacak şekilde çalışmak olması gerektiğini vurguladı. Bu noktada ihracatçıların finansman ihtiyacının karşılanması önündeki engellerin kalkması gerektiğini söyleyen Abdurrahman Başkan, bu kapsamda Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Türkiye İhracat Kredi Bankası Anonim Şirketi’nin öz kaynaklarıyla İhracatı Geliştirme Anonim Şirketi’nin kurulduğunu belirtti. Bu şirket sayesinde ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetlerle iştigal eden firmaların TİM’in kefaletiyle oluşacak bir sistemle krediye doğrudan ulaşabileceğinin müjdesini verdi.

Antalya’nın ihracattaki gelişimine de değinen Abdurrahman Başkan, “Antalya’mızın ilk dokuz aydaki ihracatı, geçen senenin aynı dönemine göre %32,4’lük bir artışla 1 milyar 349 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini söyleyen Başkan, bu artışta Antalya Serbest Bölgesi’nin önemli bir rolü olduğunu ve Antalya’daki ihracat hacminin gerek bölge gerekse ülke ekonomisine ciddi faydaları olduğunu belirtirken Antalya’nın en yüksek ihracat hacmine sahip ilk 10 sektör incelendiğinde, yılın ilk dokuz aylık döneminde en fazla ihracatı yapılan ürün gurubu, 408 milyon 59 bin dolar ile “Yaş Meyve ve Sebze” olurken, bu ürün grubunu 232 milyon 68 bin dolar ile “Madencilik Ürünleri” ve 209 milyon 376 bin dolar ile “Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri” izlemektedir dedi.
İhracatın sosyal etkileri de olduğunu kaydeden Abdurrahman Başkan, “Ticaretle birlikte kültürel ilişkiler de gelişir, ülkeler ve insanlar arasında güven köprüleri oluşur. Bu minvalde, ihracatçılarımızı uzak-yakın diyarlara bayrağımızı taşıyan birer akıncı olarak görülmesi.” Gerektiğini belirtti.

Başkan, Bu yüce meclis çatısı altında ülkemizin gelişmişliğinden, ekonomik atılımlarından, güçlü yarınlar için atılacak adımlardan bahsedebiliyorsak bunu hiç şüphesiz geçtiğimiz Cuma günü 98. yılını kutladığımız Cumhuriyetimize borçlu olduğumuzu söylerken,
6 Kasım’ın Alanya’nın fethinin 800. Yılı olduğunun altını çizdi. Gazi Mecliste bu kutlu fethi anmaktan şeref duyuyorum diyen Abdurrahman Başkan, “800 yıldır vatan toprağının incisi olan Alanya’mız tıpkı sekiz köşeli Selçuklu yıldızı gibi erdemleriyle parlamakta ve Sultan Alaaddin’in fethettiği gün gibi kıymetli ve mağrur; Akdeniz’in incisi, Türkiye Cumhuriyetinin göz bebeği olarak varlığı devam ettirmektedir.” Diyen 
Abdurrahman Başkan Tarih sahnesine ilk çıktığımızdan andan itibaren bizlere nice fetihler yaşatan ve Anadolu’yu ebedini yurdumuz yapan şanlı ecdadımızı anmak ve selamlamak istediğini söyleyerek. Sözlerini şu cümlelerle son verdi. 

Kor ateşte yanan demire yüreklerden çelik kılıçlar sıyrılsın diye su veren sakilere selam olsun. 
Ocakta küle dönmüş ateşi harlayıp bu yürek yangınının küllerini ufukların ötesine savuranlara selam olsun.

Ötüken ormanlarının hırçın rüzgârında, Etil Irmağı boylarında at koşturan Metehan’a selam olsun.
Sır Derya kenarında boy boylayıp soy soylayan Dedem Korkut’a selam olsun.

Kafkaslarda Seher yıldızının, çekik gözlü Türkmen kızına, Aksakallı dedelerin, gül yüzlü bebelerin ve daha daha büyük Türk Ellerinde adı Destanlara sığmayan Atatürk’e ve o şanlı Ecdada selam olsun. 
Ve bu kürsüden bir kez daha tekrar etmek istiyorum ki Varlığımız Türk varlığına armağan olsun. 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER