Antalya’da Kolokyum heyecanı
GÜNDEMDünya Şehircilik Günü kapsamında düzenlenecek olan 48. Kolokyum, "Yıkım-Yaşam-Şehircilik" teması ile 7-8-9 Kasım tarihlerinde Antalya’da gerçekleştirilecek. Etkinlikle ilgili konuşan Şehir Plancıları Odası (ŞPO) Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, şehircilik alanında ortak çözüm yollarının geliştirileceğine dair umutlarının tam olduğunu belirtti.
Bu yıl 48.si düzenlenen Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu, Şehir Plancıları Odası Antalya Şubesi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Akdeniz Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü işbirliğiyle Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılacak. Üç gün sürecek kolokyumda, toplam 12 oturum ve dört panel yer alacak. Etkinlik kapsamında ödül töreni ve sergi açılışı da gerçekleştirilecek.
Kolokyumun içeriği hakkında açıklamalarda bulunan Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Funda Yörük, şunları söyledi:
"Türkiye’nin dört bir yanından gelen değerli üyelerimiz ve alanında uzman konuşmacılarımızla, 48. Kolokyumunu ‘Yıkım, Yaşam, Şehircilik’ teması etrafında Antalya’da gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Ülkemizde yaşanan doğal afetler, iklim değişikliği, kentsel dönüşüm süreçleri ve kentsel yaşamın değişen dinamikleri, şehircilik alanında yeni sorular ve çözüm arayışlarını beraberinde getirmektedir. Bu bağlamda, kolokyumumuzun ana başlığı olan ‘Yıkım, Yaşam, Şehircilik’ aslında şehirlerimizin hem fiziksel hem de sosyal yapısının dönüşümünü ele almak için bir fırsat yaratmaktadır. Değerli konuklarımız ve konuşmacılarımız sayesinde, şehircilik alanında bilgi alışverişinin, deneyim paylaşımının ve ilham verici fikirlerin bir araya geleceği bu etkinliğin, mesleğimizin gelişimine katkı sağlayacağına inanıyoruz. Ayrıca, günümüzün karmaşık kent sorunlarına yönelik olarak ortak çözüm yolları geliştireceğimize dair umudumuz tamdır. 8 Kasım Dünya Şehircilik Günü kapsamında 7-8-9 Kasım tarihinde AKM’de düzenlenecek ‘Yıkım, Yaşam, Şehircilik’ temalı 48. Kolokyuma kentimize gönül veren tüm ilgilileri davet ediyoruz."
Kolokyum Programı
Kolokyumun ilk günü açılış konuşmaları, DŞG bildirgesi, "Yıkım ve Yaşam Ekseninde Şehircilik," "Planlamada Sayısal Dönüşüm ve Yöntemler," "Kent Hakkı," "Afet Risk ve Sakınım Modelleri," "Kentsel Sosyoloji" oturumlarıyla başlayacak. Ayrıca ödül töreni ve sergi açılışı yapılacak.
İkinci gün "Kamusal Mekan ve Katılım," "Kent Tarihi ve Kültürel Miras," "Antalya Oturumu," "Neoliberal Kentleşme," "Barınma ve Konut İhtiyacı," "Kentsel ve Toplumsal Dönüşüm" gibi oturumlar gerçekleşecek. Aynı gün öğrencilere yönelik "A Noktasından B Noktasına Erişilebilir, Sürdürülebilir, Yaşanabilir" başlıklı bir panel de düzenlenecek.
Son gün ise "Planlama Eğitiminde ve Uygulamasında Yapay Zeka" özel oturumu, 6 Şubat depreminin ele alınacağı "6 Şubat Paneli," "Yıkım, Dönüşüm ve Yaşanabilirlik," "Şehircilikte Güncel Tartışmalar," "Kriz Çağında Şehircilik" gibi oturumlarla son bulacak.
TÜRKİYE’DE 1976’DA BAŞLADI
Dünya Şehircilik Günü faaliyetlerinin günümüz Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nin o dönemdeki adıyla Devlet Güzel Sanatlar Akademisi bünyesindeki Şehircilik Araştırma Enstitüsü’nde 1976 yılında başlatıldığını vurgulayan Yörük, “1977 yılında yapılan ilk etkinlik Eski Türk Kentleri üzerine bir günlük seminer olmuştur. Türkiye’deki Kasım kolokyumları formatı ise ilk kez 1978 yılında, Türkiye’de Metropoliten Alan Planlaması Deneyim ve Sorunları Kolokyumu ile başlatılmıştır” diye konuştu.
Kaynak: antalyasaati.com
İlginizi Çekebilir