© Adalya Medya 2021

Akdeniz Üniversitesi ilk 40’a girdi

Akdeniz Üniversitesi önemli derecelere imza atmaya devam ediyor. Bu kez de aldığı derece ile dünya üniversitelerini solladı.

Sürdürülebilir kampüs çalışmalarıyla, dünyanın seçkin üniversitelerinin kampüslerinin yeşil alan oranı ve sürdürülebilirlik açısından değerlendirildiği UI GreenMetric verilerine göre Akdeniz Üniversitesi “Ranking by Campus Setting 2021” sıralamasında dünyadaki şehir merkezinde yer alan üniversiteler arasında 39. sırada yer aldı. UI GreenMetric “Ranking by Campus Setting” sıralamasında 2020 yılında 59’uncu sırada bulanan Akdeniz Üniversitesi bu yıl 20 puan ilerleyerek 39. sıraya yerleşti. UI GreenMetric, dünya genelindeki üniversitelerin “Çevre Dostu Bir Üniversite Geliştirme ve Sürdürülebilirlik” konusunda yaptığı değerlendirmede altyapı, enerji ve iklim değişikliği, atıklar, su kaynakları, ulaşım ve eğitim alanlarındaki çalışmalarını ölçmektedir.

ÇEVRE DOSTU YEŞİL KAMPÜS

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada çevrenin her bireyin korumakla ve geleceğe taşımakla sorumlu olduğu en önemli emanetlerden biri olduğunu söyledi. Akdeniz Üniversitesi’nin tüm dünyada şehir merkezinde bulunan kampüsler arasında üst sıralarda yer almasından mutluluk duyduğunu dile getiren Rektör Özkan, “Türkiye’nin en zengin bitki çeşitliliğine sahip şehrinde yaşıyoruz. Dünyanın en güzel ve yeşil şehirlerinden birine yakışır düzeyde bir üniversite kampüsümüz var. Kampüsümüz de 21’i endemik olmak üzere 438 bitki çeşidi ile adeta şehirlerle değil ülkelerle yarışacak sayıda bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Hem şehrin merkezinde hem de yeşilliği ve bitki çeşitliliği ile dünyadaki botanik bahçeleriyle yarışır konumda. Bizlere düşen de bu eşsiz güzelliği sürdürülebilir kılmak ve gelecek nesillere aktarmak.” dedi.

ÇOK BOYUTLU DEĞERLENDİRME

Yeşil kampüs ölçümlerinde sadece yeşil alan değil alt yapı, atık yönetimi, enerji tasarrufu gibi kullanım kriterlerinin de önemine değinen Rektör Özkan, Çevre Sorunları Araştırma Uygulama Merkezi öncülüğünde tüm üniversite kapsamında çevre koruma, kaynakların verimli kullanımı, geri dönüşüm, enerji tasarrufu, çevre kirliliğini ve israfı önleyecek, topluma çevre bilinci kazandıracak çalışmalara, projelere öncelik verdiklerini ve bunların sürdürülebilir olması için çalıştıklarını dile getirdi.

KAMPÜSLE SINIRLI DEĞİLİZ

Çevrenin korunması konusunda sadece kampüsle sınırlı kalmadıklarını belirten Rektör Özkan, “Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilgili paydaşlarla iş birliği içindeyiz. Yakın bir örnek olarak Akdeniz’de müsilaj ölçüm çalışmalarında olsun, deniz ve su kirliği, atık yönetimi gibi alanlarda hem kurumsal hem de hocalarımızın bireysel olarak çok değerli çalışmaları bulunuyor. Yine bu konuda çok önem verdiğimiz çevre sorunlarına dikkat çekmek ve çevre duyarlılığı gösteren iyi örnekleri ödüllendirmek amacıyla 24 yıldır büyük bir gururla düzenlediğimiz Çevre Hizmet Ödülleri var. Bu sayede çevreyi koruyanı ödüllendirerek toplumda bu konuda bir farkındalık oluşmasına katkı sağlıyoruz.” diye konuştu.

ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ YETİŞTİRİYORUZ

Çevreyi koruma konusunda en çok önemsedikleri konulardan birinin de eğitimciler olarak öğrencilere bu bilinci aşılamak olduğunu vurgulayan Rektör Özkan, “Çünkü onları mezun ettiğimizde bir doktor, mühendis, öğretmen yetiştirmenin yanında aynı zamanda birer çevre gönüllüsü kazandırmış oluyoruz. Mezun olduklarında da Türkiye’ye hatta dünyaya dağıldıklarında bu farkındalığı çevrelerine ve tüm topluma yaymış oluyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER