© Adalya Medya 2021

Akcan’dan envanter talebi

Tarımda ürün planlamasının önemine dikkat çeken ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, Antalya Toptancı Hali’ne giren ve yurt dışına gönderilen ürünlerin envanter çalışmasının yapılması gerektiğini belirtti.

Tarım sektöründe radikal kararlar alınması gerektiğini belirten ANTKOMDER Başkanı Nevzat Akcan, “Ürün planlaması gerekir. Devletin bizim sektörümüzü kayıt altına alması, bu ülkede kaç ton salatalık, kaç ton domates yetiştirilmiş, hangi ülkelere satılmış bunların verilerinin tutulması, incelenmesi gerekir. Tarım İl Müdürlüğü şu an sorulsa böyle bir veri veremez. Acilen envanter çalışması yapılmasına ihtiyacımız var” dedi. Akcan ayrıca kış aylarında sebze meyve fiyatlarının aşırı yükselmesi ile ilgili olarak ise “Vatandaşlarımız kışın ucuz sebze çok zor. Hayal etmeyin. Mümkün değil. Bu maliyetlerle ucuz sebze yeme şansımız yok. Bu çiftçi ucuz sebze yedirirse batar” dedi.

************************

İlk seçimde 67'ye 67 beraberlik çıkması sonucu yeniden sandığa gidilen Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği’nin(ANTKOMDER) ikinci seçiminde rakibi mevcut Başkan Hasan Ali Yılmaz'a karşı 73'e 63 üstünlük kurarak ANTKOMDER’in yeni Başkanı seçilen Nevzat Akcan, Körfez Gazetesi’ni açıklamalarda bulundu. Toptancı Hal’de herkesin yüzünün gülmesini istediğini belirten Başkan Akcan, yeni dönemde kısıtlamanın olmadığı, üreticinin, tüketicinin, ihracatçının, tüccarın yüzünün güldüğü bir dönemin yaşanmasını dilediğini söyledi.

‘İhracata odaklanmamız lazım’

Örtü altı tarımın merkezi Antalya’nın Toptancı Hali’nin dünyanın gözbebeği olduğunun altını çizen Başkan Nevzat Akcan, üreticinin girdi maliyetlerinden, tüketicinin pahalılıktan şikayet ettiği dönemin atlatılması için herkesin elini taşının altına koyması gerektiğini, doğru tarım politikalarının hayata geçirilmesinin önemine değindi. Akcan, “Örtü altı ürünlerimize sahil şeridimizdeki seralarımız ekildi. Ekim ayının 10’undan sonra çarliston ve sivri biber hasatı başlayacak. Kasım ayında halde yoğunluk artar. İnşallah üreticinin de tüketicinin de ihracatçının, tüccarın da hepsinin mutlu olacağı bir fiyat istikrarı yakalarız. Bir tarafta her zaman bahsettiğim gibi üretici, çiftçi maliyetlerden dolayı üretim miktarının altında kalırken, tüketici pahalılıktan dolayı sebze meyve tüketemiyor. Çarpık bir tablo var. Burada esasında girdi maliyetlerini düşürme şansımız yok. Tarımda kullanılan ürünlerin yüzde 80’i ithal olduğundan ihracata odaklanmamız gerekir” dedi.

‘Eski heyecanımız kalmadı’

‘Asla ve asla sebzede ihracat kısıtlaması gelmemeli’ diyen Nevzat Akcan, eskiden beri çiftçilik yaptığını, yeni ürünler ekilince yaşadığı o heyecanın geçmişe göre olmadığını vurguladı. Akcan, bunun sebebinin ise sezonda ne olacağını kestiremediklerini, belirsizlik nedeniyle endişe yaşadıklarını kaydetti. Akcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden ekim dönemlerinde içim kıpır kıpır olurdu. Ne ekersen onu biçersin derler ya. Toprak anaya sımsıkı sarılırdık. Şimdi kısıtlamalar ve tarım politikalarındaki hatalar nedeniyle heyecanın yerini korku ve endişe aldı.  Neden çünkü sezonda ne olacağını kestiremiyoruz, bilemiyoruz. İhracat kısıtlaması geldiğinde perişan olabiliyoruz. Domates’e bir gün bir kısıtlama geldiğinde altından kalkamayız. Yeni sezonda böyle handikaplar yaşamamalıyız. Anadolu çiftçisi geçen seneki salça yasağından dolayı ürün tarlada, yüzde 85 ürün depolarda kaldı. Bunun zararı hepimizden çıktı. Tarımda radikal kararlar alınması gerekir. Ürün planlaması gerekir. Devlet sektörü kayıt altına alması gerekir. Bu ülkede kaç ton salatalık, kaç ton domates yetiştirilmiş, hangi ülkelere satılmış bunların verilerinin tutulması, incelenmesi gerekir. Ürünün hangi pazara satıldığı belli değil.  Tarım İl Müdürlüğü şu an sorulsa böyle bir veri veremez. Acilen envanter çalışması yapılmasına ihtiyacımız var. Hal yasası deyip duruyorlar ama hazırdaki yasayı yanlış politikalarla yanlış yola sevk ettiler. Bir türlü oradan çıkamıyorlar. Sektör her geçen gün güç kaybediyor”

‘Köyden kente göç ettiler’

Başkan Nevzat Akcan, Türkiye’deki tarımsal nüfus oranının yıldan yıla azaldığını, köyden kente göçün hızlı bir şekilde sürdüğünü belirtti. Akcan, “Ben iddia ediyorum 20 yıl önceki tarım nüfusunu bir de şimdiki nüfusu karşılaştırsınlar. Korkunç bir düşüş olduğunu görecekler. Bu neden oluyor peki köydeki çiftçi toprağını satıp büyükşehire göç etti. Genç nüfus tarımdan uzaklaştı. Bizim üreticimizi toprağının başında tutmamız lazım. Genç nüfusu üretime sevk etmemiz lazım. Antalya’da ağır sanayimiz yok. Tarım ve Turizm ana geçim kaynağımız. Dünyanın gözbebeği konumundaki Antalya Toptancı Hali’nin döviz açığı olan ülkemizin sorununa çözüm olması adına daha aktif çalıştırılması hedefimiz olmalıdır. Sınırsız sebze meyve sevkiyatı yapmamız gerekiyor. İstikrarlı bir yapıya kavuşmamız neticesinde herkesin yüzünün gülmesini sağlamış oluruz” dedi.

‘Ucuz sebze meyve yeme şansımız yok’

Vatandaşın kış aylarında son birkaç yıla nazaran ucuz sebze tüketip tüketemeyeceği sorusuna da yanıt veren Başkan Nevzat Akcan, “Vatandaşlarımız kışın ucuz sebze çok zor. Hayal etmeyin. Mümkün değil. Bu maliyetlerle ucuz sebze yeme şansımız yok. Bu çiftçi ucuz sebze yedirirse batar” dedi. Başkan Akcan son olarak dernek olarak yaptığı ve yapacağı çalışmalardan da bahsetti. Toptancı Hal’deki güvenlik, temizlik çalışma saatleri ile ilgili düzenleme yapmak için mesai harcayacaklarını belirten Akcan, önümüzdeki günlerde sirkülasyonun artacağı Toptancı haldeki personel sıkıntısının giderilmesi ve çalışma saatlerinin yeniden gözden geçirilmesi adına Büyükşehir Belediyesi ile görüşme gerçekleştireceklerini söyledi.  

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER