© Adalya Medya 2021

AGİDER’den Stem Kızlar Tecrübe Maratonu

Akdeniz Girişimci İş Kadınları Derneği (AGİDER), tüm sivil toplum kuruluşlarına örnek olacak STEM Kızları isimli projeyi hayata geçirdi. Antalya’nın 5 merkez ilçesinden toplam 150 kız ortaokul öğrencisi STEM (bilim, teknoloji, mühendislik, matematik) mesleklerini yakından tanıyacakları bir programa dahil edildi.

Dernek tarafından isminin “STEM Kızları” olarak belirlendiği projeye pek çok kamu ve özel sektör kuruluşu destek verdi. İyi istihdam fırsatları ve oldukça üretken işler sunan STEM alanına kadınların ilgisinin artırılmasının sosyal ve ekonomik faydaları olduğu gerçeğinden yola çıkan proje, genç kızların ve ailelerin bu alanlara ilgilerini artırmayı hedefliyor.

KURUMLARDAN DESTEK ALINDI

AGİDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökçen Atmaca, Proje Koordinatörü Fulya Coşkun Öksüz ve tüm AGİDER yönetim kurulu üyelerinin kurum ziyaretleri yaparak projeyi anlattığı, destek taleplerinde bulunduğu bir hazırlık sürecinin ardından proje başarılı bir şekilde hayata geçirildi. Hazırlık sürecinde Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Özlenen Özkan, Antalya İl Milli Eğitim Müdürü Salih Kaygusuz, Antalya Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü Yönetim Kurulu Başkanı Hasanali Gönen ve Yönetim Kurulu Üyesi Canan Gürkan, Makine Mühendisleri Odası Başkanı Prof.Dr. İbrahim Atmaca, Kepez Belediyesi Başkan Yardımcısı Evrim Yalçın ziyaret edildi. Projenin her detayının önceden düşünüldüğü hazırlık dosyası anlatıldı ve AGİDER hiçbir ziyaretinden eli boş dönmedi. Proje süreci içinde ise Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Yeşim Şenol ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ömer Halil Çolak, Başkan Gökçen Atmaca ve yönetim kurulu üyelerini makamlarında ağırlayarak desteklerini dile getirdiler.

PROJE BEŞ GÜN SÜRDÜ

İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nce projeye katılacak okullar, öğrenciler ve öğretmenler belirlendi. 5 günlük programa Ayşe Sak Ortaokulu, Ayten Çağıran Ortaokulu, Merkez Ortaokulu, Aksu Cihadiye, Perge ve İncikpınar Ortaokulları ve Şehit Metin Darbaş Ortaokulundan öğrenciler katıldı. Projenin ulaşım sponsorluğunu Emek Tur üstlendi.

Proje, 14-18 Ekim 2024 tarihleri arasında, 5 gün devam etti. Programa katılan öğrenciler güne Müdür Yardımcısı Çiğdem Yarar ve Rehber Öğretmen Hilal Ayşenur Uçar eşliğinde Ali Bahar Antalya OSB Teknik Koleji gezisi ile başladı. Burada öğrenciler, Kolej bünyesindeki deney setlerini yakından inceleyerek sanayide kullanılan teknolojiler hakkında bilgiler edindiler. Otomasyon teknolojileri, elektrik elektronik teknolojileri, makine ve tasarımı, metal teknolojisi alanlarında yer alan ekipmanları, konunun uzmanı öğretmenler tarafından verilen eğitimler ile yakından tanıdılar.

Projenin her günü farklı bir fabrika gezisi ile devam etti. İlk gün genç öğrencilere Enelsa Fabrikası kapılarını açtı. Arge müdürü, elektrik elektronik mühendisi Beyhan Bacaksız, fabrikadaki süreçleri katılımcılara göstererek anlattı. Kendisi de başarılı bir STEM profesyoneli olan Bacaksız, genç kızlara harika bir rol model oldu ve ilham verdi. Şirketin kurucusu Ömer Bacanak katılımcılarla sohbet ederek soruları yanıtladı.

TIP FAKÜLTESİ ZİYARETİ

Öğleden sonra Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Dr. Mustafa Daloğlu’nun verdiği oryantasyon sayesinde katılımcılar doktorluk mesleği hakkında bilgi edindi. Tıp fakültesinde yer alan maket ve modeller üzerinden doktorların gerçekleştirdiği bazı uygulamaları gösteren Dr.Daloğlu, genç kızlara yeni bilgiler ve bakış açıları kazandırmış oldu. Projeye 1.,3. ve 5. günü katılan öğrenciler bu deneyimi yaşama fırsatı buldu.

Projenin ikinci günü ziyaret edilen fabrika AEF Jeneratör oldu. Burada katılımcılar şirketin kurucusu makine mühendisi Evren Akbağ’ın sunumu ile bu teknolojik cihazların üretim süreçlerini, kullanılan makineleri yakından öğrenme şansı elde ettiler. Öğrenci grubunu dostane ve sıcak bir ortamda ağırlayan kurucular Evren Akbağ ve Anıl Akbağ, genç katılımcılara üretimde çalışma konusunda bir vizyon kazandırmış oldu.

KADIN BİLİM İNSANLARINI DİNLEDİLER

Öğleden sonra ise Antalya Bilim Merkezi’nde kısa bir gezi gerçekleşti. Programın 2,3,4,5. Günlerinde benzer şekilde bu geziyi gerçekleştiren öğrenciler, burada uzay galerisinde yer alan düzenekleri deneyimlediler. Sergilerin yarattığı ambiyans ve sunulan bilgiler ışığında bilimin aslında ne kadar çeşitli dalları olduğunu bir kez daha keşfetmiş oldular.

Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü ile devam eden programda, öğrencilere Doç. Dr. Firuze Ergin Zeren eşlik etti. Bölümde yer alan laboratuvarlarda uygulanan bilimsel süreçler yerinde açıklandı, deney üniteleri ve aşamaları katılımcılara gösterildi. Projenin 2. ve. 4. günlerinde aynı içerik sunuldu. Böylece katılımcılar bilimsel araştırmaların nasıl gerçekleştiği ve kadın bilim insanlarının bu alanlarda ne kadar aktif rol oynadıklarını gözlemleme şansı edindiler.

DENEYİMLERİNİ SUNDULAR

Projenin üçüncü günü katılımcılara kapılarını açan fabrika AKE Asansör oldu. Türkiye’nin tek yürüyen merdiven üreticisi olan fabrikada kurucu Canan Gürkan ve üretim sorumlusu makine mühendisi Ercan Trikon katılımcılara teknik bilgiler verdiler. Birebir sohbetler ve tavsiyeler ile dolu, tecrübe ve bilgi paylaşımının yoğun yaşandığı harika bir deneyim sundular.

Dördüncü günde ise ev sahibi fabrika Cantek oldu. Burada soğutma sistemlerinin nasıl üretildiğini, dikkat edilen hususları Cantek Yönetim Kurulu Üyesi Aydan Karaca’dan detaylı bir şekilde dinleyen katılımcılar teknolojinin üretim süreçlerindeki yerini gözlemleme şansı buldular. Tecrübeli ve bilge bir kadın rol model ile yeni bilgilerle dolu bir gezi gerçekleştirmiş oldular.

STEM MESLEKLERE İLGİLİ ARTIRMALI

Projenin son gününde ziyaret edilen fabrika ise Ankutsan’dı. Fabrikada katılımcılara Genel Müdür Erhan Deniz Erdoğan ve yönetim ekibindeki değerli profesyoneller teknik bilgiler verdi. Ziyaret sırasında kadın mühendis ve teknik personel ile tanışma ve sohbet etme fırsatı bulan kız öğrenciler, geleceklerini şekillendirebilecekleri alternatif pek çok olasılığın olduğunu, teknolojinin ve bilginin ne kadar kıymetli olduğunu yerinde görme fırsatı buldular.

Projenin hayata geçmesinde büyük emeği olan AGİDER Başkanı Gökçen Atmaca, proje koordinatörü AGİDER Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Fulya Coşkun Öksüz’e, çocukları 5 gün boyunca yalnız bırakmayan ve tüm koordinasyonu sağlayan değerli AGİDER yönetim kurulu üyelerine bu harika projeye verdikleri emekler için teşekkür etti. Başkan Atmaca bu projenin benzer pek çok projeye örnek olmasını, kız çocukların STEM mesleklerine ilgilerinin artırılmasına vesile olmasını dilediklerini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER