© Adalya Medya 2021

2030’da 23 milyon olabilir

Dünyada her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybediyor. Son verilere göre 2030 yılında dünya genelinde 23 milyon kişinin kalp kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybedeceği tahmin ediliyor.

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Gülşah Aktüre, kalp sağlığı konusunda önemli bilgiler paylaştı. Kalp hastalıklarının hem ülkemizde hem de dünyada halen en sık ölüm nedeni olduğuna dikkat çeken Dr. Aktüre, “Son verilere göre 2030 yılında dünya genelinde 23 milyon kişinin kalp kaynaklı hastalıklardan hayatını kaybedeceği tahmin edilmektedir. Ölüm oranı bu denli yüksek olmakla birlikte kalp hastalıklarının önemli bir bölümü risk faktörlerinin kontrol altına alınabilmesi sayesinde önlenebilmektedir” diye konuştu.

Stres, sağlıksız beslenme, obezite, sigara ve alkol kullanımı, hava kirliliği ve hareketsiz yaşamın kalbin en büyük düşmanı olduğunu ifade eden Aktüre, bu unsurlara dikkat edilmediği takdirde kalp kaslarını besleyen damarların tıkanmasıyla kalp krizinin meydana gelebildiğini dile getirdi.

Hemen hemen herkesin kalp hastalıklarına yakalanma riski olduğuna işaret eden Aktüre, bazı kişilerin bu konuda daha büyük tehdit altında olduğunu vurguladı. Kalp damar hastalıklarının risk faktörleri nedeniyle daha erken yaşta ortaya çıkarak daha hızlı ilerleyebildiğini belirten Aktüre, kalp hastalıkları için risk faktörlerini ise şöyle sıraladı:

“Erkeklerde 45, kadınlarda 55 yaşın üzerine olmak, ailede erken yaşta kalp hastalığı görülmesi, sigara kullanılması, hipertansiyon, kolesterol yüksekliği, fiziksel hareketsizlik, diyabet, obezite, stres, depresyon, uyku sorunları, erken menopoz.”

17 MİLYON KİŞİ ÖLÜYOR

Dünyada en fazla ölümün kalp ve ona bağlı rahatsızlıklardan kaynaklı hastalıklar nedeniyle meydana geldiği bilgisini paylaşan Dr. Gülşah Aktüre, “Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl ortalama 17 milyon kişi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle hayatını kaybetmektedir. Ülkemize bakacak olursak, Türkiye’de ölümlerin yaklaşık yüzde 40’ı kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanmaktadır. Ülkemizde her yıl yaklaşık 250 bin kişiye kalp damar hastalığı tanısı konulmaktadır ve bu hastaların maalesef 150 bini de yaşamını kaybetmektedir” ifadelerine yer verdi.

Kalp damar hastalıklarına bağlı gelişen koroner arter hastalığı, periferik arter hastalığı, inme, kalp krizi ve aort hastalıklarının en sık görülen kalp hastalıkları olduğunu dile getiren Aktüre, kalp yetersizliği, kalp kapak hastalıkları, kalp deliklerinin de sık görülen kalp hastalıkları arasında sayılabileceğine işaret etti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER