© Adalya Medya 2021

100 milyar dolarlık hacim

Sağlık turizminin 100 milyar dolarlık pazar hacmine sahip olduğunu belirten ATSO Başkanı Ali Bahar, “Antalya’mızın potansiyelini etkin kullanmamız ve önümüzdeki fırsatları doğru değerlendirmemiz durumunda sağlık turizminde dünya çapında bir marka olacağımıza bütün samimiyetimle inanıyorum” dedi.

ATSO Başkanı Ali Bahar, “Şehrimizde çok büyük bir potansiyel var. Türkiye’ye tatil için gelen bir turist ortalama 950 dolar harcarken, sağlık turizmi için gelen hasta bin 600 dolar harcıyor. Türkiye genelinde sağlık turizmi yetki belgesine sahip kuruluşları ve aracı kuruluşları iller bazında incelediğimizde Antalya, İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Yani Antalya’mız sağlık turizmi konusunda öncü olma konumunu fazlasıyla hak etmektedir” dedi.

Antalya’nın dünya ölçeğinde tanınan prestijli sağlık turizmi destinasyonlarından biri olmasına yönelik olarak Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) tarafından yürütülen “ATSO Sağlık Turizmi Sektörel Paydaş Toplantısı” sektör paydaşlarını bir araya getirdi. ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya, Antalya Vali Yardımcısı Erol Tanrıkulu, Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdür yardımcısı Ali Alperen Kaçar, Ticaret İl Müdürü Halil Özşahan, Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Antalya İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Evren Ekingen, Fraport TAV Antalya Havalimanı Genel Müdürü Deniz Varol, TÜRSAB Akdeniz Bölge Başkanı Rıza Perçin, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, ATSO Meclis Başkan Yardımcısı Mızrab Cihangir Deniz, ATSO Yönetim Kurulu Üyeleri Hatice Öz, Hüseyin Sarı ve Hakan Pakalın, ATSO Genel Sekreteri Av. Aslı Şahin Tekin ile Antalya protokolü, Ticaret Bakanlığı temsilcileri ile sağlık sektöründe faaliyet gösteren ulusal ve uluslararası sektör temsilcileri katıldı. Açılış konuşmasında Bilim İnsanı Prof. Dr. Alper Demirbaş’ı anarak sözlerine başlayan Başkan Bahar, tüm Türkiye’yi derinden sarsan 6 Şubat depremlerinde hayatını kaybedenlere rahmet diledi. ATSO’da göreve başladığı tarihten itibaren şehri tanıtmak ve marka değerini artırmak için çaba sarf ettiklerini kaydeden Bahar, “Antalya 2 milyar doları aşan ihracatı ile dış ticaret fazlası veren, ülke ekonomisine önemli miktarda döviz girişi sağlayan güçlü ve müstesna bir şehirdir. Sahip olduğumuz bu ekonomik güç ve yarattığımız bu katma değer her geçen gün artarak devam etmektedir” dedi.

SAĞLIK TURİZMİ 100 MİLYAR DOLARLIK BİR PAZAR HACMİNE SAHİP

Antalya’da 2023 yılında 16 milyona yakın turist ağırladıklarını ve 2024 yılı için de 20 milyon hedef belirlediklerini vurgulayan ATSO Başkanı Bahar, “Sahip olduğumuz ekonomik gücün en büyük kanıtlarından biri bu rakamlar. Bu başarı hepimizin ve bugün burada bizimle olan değerli paydaşlarımızın başarısı. Ancak bu başarının sürdürülebilir olması ve daha da yukarılara taşınabilmesi için turizm faaliyetlerimizi çeşitlendirmek, zenginleştirmek ve özellikle kaliteyi en üst düzeye çıkartmamız gerekmektedir. Sadece resort değil, sadece kongre değil, Antalya’mızın, sağlık turizmi alanında da dünya ölçeğinde tanınan ve tercih edilen en prestijli kentlerden birisi yapabilmek için var gücümüzle çalışmamız gerektiği de hepimizin malumudur” diye konuştu. Sağlık turizminin 100 milyar dolarlık pazar hacmine sahip olan ve dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri haline geldiğini vurgulayan Başkan Ali Bahar sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu büyüme büyük bir pazar oluşturmuş ve dünya ülkeleri bu pazardan pay alabilmek için büyük bir rekabet içerisine girmişlerdir. Sağlık turizmi sektörü ülkemiz ekonomisi için katma değeri en yüksek sektörlerden biridir. Sağlık nedeni ile ülkemize gelen turist sayısı 1.4 milyon, bu 1,4 milyon turistin harcaması toplam 2,3 milyar dolardır. Toplam turizm gelirimizin yalnızca yüzde 4’ü.  Şehrimizde ne kadar büyük bir potansiyel var, gelin buradan hesap edelim. Bir de Türkiye’ye tatil için gelen bir turist ortalama 950 dolar harcarken, sağlık turizmi için gelen hasta 1.600 dolar harcamaktadır.”

ANTALYA BAŞARILI DOKTORLARA SAHİP

Coğrafi konum itibariyle Ortadoğu, Avrupa, Balkanlar ve Asya’nın ortasında stratejik bir konumda olan Türkiye’nin potansiyeline dikkati çeken Başkan Bahar, “Ülkemiz, turizmdeki yüksek tecrübesi ve başarısı; sahip olduğu iyi yetişmiş hekim ve sağlık çalışanları; ulaşım kolaylığı; birçok ülke ile vizesiz seyahat imkânı ve yüksek sağlık teknolojisi sayesinde sağlık turizminde öncü ülkelerden birisi olabilecek potansiyele sahiptir. Antalya’mızın potansiyelini etkin kullanmamız ve önümüzdeki fırsatları doğru değerlendirmemiz durumunda sağlık turizminde dünya çapında bir marka olacağımıza bütün samimiyetimle inanıyorum” dedi. Türk doktorlarının Antalya’da başarılı yüz, kol, rahim, karaciğer, böbrek, kalp nakilleri ile kanser tedavileri, obezite ve ortopedik protez çalışmaları ile sağlık turizmi alanında dünya genelinde adından söz ettirdiğini kaydeden Başkan Bahar, “Antalya ayrıca estetik uygulamalar, diş ve göz sağlığı, saç ekimi ve diğer uygulamalarındaki başarısı ile de dikkat çekici boyutlara ulaşmış durumdadır. 2023 yılı itibariyle Antalya’da sağlık turizmi yetki belgesi almaya hak kazanmış toplam 313 sağlık kuruluşu ve 96 aracı kuruluş bulunmaktadır. Türkiye genelinde sağlık turizmi yetki belgesine sahip kuruluşları ve aracı kuruluşları iller bazında incelediğimizde Antalya, İstanbul ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Yani Antalya’mız sağlık turizmi konusunda öncü olma konumunu fazlasıyla hak etmektedir” ifadelerini kullandı.

 

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER