Kamacı’dan 23 Nisan mesajı
GÜNDEMCumhuriyet Meydanı’nda 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla düzenlenen törende konuşan CHP Antalya İl Başkanı Nail kamacı, "23 Nisan, emperyalizmin Sevr haritasını yırtıp atan milli iradenin ayağa kalktığı ve demokrasinin hayata geçtiği gündür" dedi.
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızda Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı’na çelengimizi sunduk. Çelenk sunumunun ardından İl Başkanı Nail Kamacı yaptığı konuşmasında;
“Milletler; müşterek inanç, kültür ve medeniyet değerlerine sahip olan ve aynı amaç etrafında kenetlenen sosyal varlıklardır. Milletleri aynı bayrak vatan ile ülkeler etrafında toplayan bu maddi ve manevi unsurların hiç birisinin terki mümkün değildir. 1920 deki Sevr Antlaşması ile İtalyanlar Antalya, Kuşadası, Bodrum, Fethiye ve Marmaris'i işgal ettiler. Konya ve Akşehir'e de asker yolladılar. İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler. Yunan ordusu Nisan 1920'den sonra İzmir'den harekete geçerek, Bursa, Eskişehir, Kütahya ve Afyon'a kadar Batı Anadolu'nun büyük bir bölümünü de işgal altına almıştır.
23 Nisan 1920, Türk milletinin iradesini temsil eden Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açıldığı ve Türk Milletinin egemenliğini ilan ettiği tarihtir. Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi Türk milletini temsilen Milli Mücadeleyi gerçekleştirmek üzere kurulmuştur. Bu meclis yeni Türkiye’nin ilk Milli Meclisi olması itibarı ile Birinci Meclis Türk istiklal harbini zaferle neticelendirerek yeni Türk Devletinin temelini attığı için kurucu meclis Türk Milletinin Milli ruhunu temsil ettiği için Kuvayı Milliye Meclisi şeklinde tarif edilmiştir.
Birinci Meclis döneminde Batı Anadolu'da düzenli ordu kuruldu. Bu tarih den sonra;
9 Ocak 1921 1.İnönü Savaşı, 23 Mart 1921 2.inönü Savaşı, 10 Temmuz 1921 Kütahya-Eskişehir Muharebesi, 23 Ağustos 1921Sakarya Meydan Muharebesi, 30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebeleri ile Doğu, Batı ve Güney cephelerindeki zaferlerle Anadolu’nun işgalden kurtulması için Kurtuluş Savaşı vermiştir.
20 Ocak 1921 Anayasası ile İstiklâl Marşı kabul edildi. Saltanat kaldırıldı. Birinci Meclis bağımsızlık için Lozan'da barış görüşmelerinde yürütmüştür. Birinci meclis 5 Ağustos 1921 de Mustafa Kemal Paşaya Başkomutanlık unvanı vermiştir. Bu da göstermektedir ki birinci meclis kuvvetler birliği esasıyla hem yürütme, hem yargılama, hem de denetleme görevine sahiptir. 11 Ağustos 1923 çalışmalarına başlayan İkinci Meclis, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin temellerinin atıldığı meclistir.
2. Türkiye Büyük Millet Meclisi, bu köklü gelişmelerin yanı sıra eğitim, hukuk, toplumsal pek çok alanda çalışmalara yapıp hayata geçirmiştir. 20 Nisan 1924 de 2. Anayasa değişikliği yapıldı. Bu anayasa bazı değişikliklerle 1960’a kadar yürürlük de kaldı.
Ulusal kurtuluş mücadelemizin ve bağımsızlığımızın simgesi TBMM'nin açılışının 104. yıl dönümü ve Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün tüm dünya çocuklarına armağan ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımız kutlu olsun”
İlginizi Çekebilir